De stokerij

In 2020 hebben wij onze eigen stokerij in het historisch centrum van Weesp geopend, samen met de bierbrouwers van Wispe. Daarmee brengen we na ruim 130 jaar afwezigheid het ambacht van jenever stoken weer terug naar Weesp. In de beeldbepalende Laurentiuskerk hebben we een eigen plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten. Je kunt hier ons stooksels komen proeven en we vertellen je dan alles over ons en het rijke stookverleden van Weesp. 

Rondleidingen

Nieuwsgierig naar onze stokerij, de brouwerij van Wispe en het brouwproces ? Bezoek ons en ontdek tijdens een rondleiding alles over de rijke brouw- en jenevergeschiedenis van Weesp, hoe de bieren van Wispe worden gebrouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. De rondleiding sluit af met een proeverij in ons proeflokaal.

De proeverij bestaat uit een selectie van onze bieren. Als je liever een kop koffie, thee of een glas fris hebt, dan kan dat natuurlijk ook.

Boeken kan via de website van Wispe:
https://wispe.nl/brouwerij

 

 

Stoken

Stoken is in de basis best simpel. Alleen goed stoken is een ambacht. Hiernaast de stappen tot Weesper jenever. 

1. MOUTEN
Mout staat aan de basis van het jeneverstoken. Het graan, meestal gerst, wordt ontkiemd en vervolgens gedroogd. Dit proces noemen we mouten.
2. MAISCHEN
We malen de mout tot een substantie die schroot heet. De schroot mengen we met water en wordt verwarmd, er ontstaat een beslag. Dit proces heet maischen waarbij enzymen vrijkomen die de zetmeel omzetten in suikers.
3. VERGISTEN
De gekoelde wort gaat in een fermentatietank en we voegen gist toe. De suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol en koolzuurgas, er komen verschillende smaakstoffen vrij. Dit duurt ongeveer een week, daarna spreken we van beslag.
4. STOKEN
In een distilleerketel wordt het beslag tot wel drie keer toe gedistilleerd. Daarna heb je een hele sterke graandrank: moutwijn. Voor jenever wordt deze moutwijn nog een keer gestookt, nu met de kruiden zoals jeneverbes er bij.
5. RIJPEN
De jenever wordt vermengd met zeer helder water tot het juiste alcoholpercentage en moet minimaal twee maanden nu worden weggezet om de juiste smaak te krijgen. Daarna wordt het gebotteld. 
6. GENIETEN
We hebben nu echte Weesper jenever. Neem een Wispe. Neem een Anker. Zet ze naast elkaar, een kopstoot. Puur genieten!