Een jenever is geen jenever

Een jenever is geen jenever. Helaas is de jenever zoals we die nu kennen ver afgedwaald van het origineel;  ten prooi gevallen aan de zoektocht naar goedkoop.

Om te begrijpen wat er is misgegaan moeten we terug naar de basis, naar de 17de-eeuw. De hoogtijdagen van jenever. Toen werd jenever gemaakt van een stookbier van granen: altijd van gerst en meestal aangevuld met rogge, tarwe en boekweit. Die granen worden gebrouwen tot een bier zonder hop. Dat bier wordt vervolgens gedestilleerd, tot wel drie keer toe, tot een halffabrikaat: moutwijn. Dat gebeurde altijd in een vaste hoeveelheid, bijvoorbeeld 1000 liter.

Vervolgens wordt die moutwijn met kruiden nog een keer op een destilleerkolom gestookt tot het uiteindelijke product: jenever.

Industrialisatie

Maar wat is jenever nu dan? Bijna alle jenevers die bij de slijter wordt verkocht zijn op de een of andere manier ten prooi gevallen aan industrialisatie.

Het begon allemaal met de uitvinding van de ‘continudestillatie’ in de 19de-eeuw. Daarbij wordt een onbeperkte hoeveelheid stookbier gedestilleerd en gaat het proces continu door. Ook kwam men tot de conclusie dat graan een wel erg dure basis voor alcohol is. Suiker bleek een veel goedkoper alternatief. En zo kennen we tegenwoordig een aantal typen jenever:

Jonge jenever
Bestaat uit alcohol op basis van suiker. Mag maximaal 15 procent moutwijn (dus op basis van graan) bevatten en bevat maximaal 10 gram suiker per liter

Oude jenever
Moet minimaal 15 procent moutwijn bevatten. Maar let op: de rest is dus op basis van suiker! En heeft dus niks meer met de oude productiemethode te maken.

Graanjenever
Een jenever gemaakt van graanalcohol. Dat klinkt leuk, maar dat is anders dan moutwijn. Want die graanalcohol kan dus gemaakt zijn volgens de continudestillatie methode en is daardoor sterk afwijkend van de oude methode.

Korenwijn
Moet minimaal 51 procent moutwijn bevatten. We beginnen ergens te komen. Maar ook hier geldt: dat is dus 49 procent alcohol op basis van suiker.

Weesper Anker Jenever
Gemaakt volgens de oude methode bestaat Weesper Anker Jenever gewoon uit 100 procent moutwijn. Zoals het hoort. Er komt geen suiker aan te pas, en dat houden we graag ook zo.

moutwijn

jenever