Het verhaal

Zeker 130 jaar is er geen jenever meer gestookt volgens oud Weesper recept.  Gestookt met de allerbeste producten die deels uit de molen De Vriendschap komen is het de terugkeer van een stukje Weesper trots. Een onderscheidende drank die vroeger aan boord van de VOC-schepen werd gedronken. Een verhaal dat zo mooi en romantisch is, dat het verteld moet worden.

anker
Molenaar Christian Pfeiffer. 

In het archief van Weesp bevindt zich een bijzonder receptenboekje (circa 1630) met daarin aanwijzingen hoe de beste brandewijn en daarmee ook jenever te maken.

Het stoken van sterkedrank bracht destijds nogal wat stank met zich mee, vandaar dat in de zeventiende eeuw het Amsterdamse stadsbestuur besloot deze stokerijen uit de binnenstad te weren. Veel van deze bedrijven weken vervolgens uit naar het nabijgelegen Weesp, dat hierdoor een ware jeneverstad werd. Uit deze periode is ook het boekje in het Weesper archief afkomstig.

Zie ook: Brandewijn en jenever in Weesp

22ba0765-d4f4-3ae0-c6d6-04266308be94 (1)
Deel van het oude recept. 

Christian Pfeiffer
WeesperNieuws journalist en molenaar Christian Pfeiffer haalde het recept in 2014 uit het archief en wist het, na heel veel pogingen, in 2015 na te maken.

Volgens de oude methode. Een methode die in onbruik is geraakt. Daarbij worden uitsluitend de beste ingrediënten gebruikt op basis van graan en ook nog zoveel mogelijk uit Weesp. Een deel komt van molen De Vriendschap waar Christian zelf de molenaar is. En zo werd een droom geboren: het terugbrengen van de jenever naar Weesp.

5491aae3b2e88
Interieur van molen De Vriendschap. Nog vol in gebruik. 

Het Anker
Het Anker in Weesp. Een naam die bij de stad hoort. Weesp is groot geworden met jenever.

In de hoogtijdagen waren er rond de 33 branderijen actief in het kleine Weesp. De grootste en bekendste was branderij Het Anker aan de Hoogstraat met later panden aan de Achtergracht en pakhuizen verderop in Weesp. Het was Het Anker die eind 19de eeuw als een van de laatsten de deuren sloot en daarmee is de naam eeuwenlang verbonden geweest aan de stad. Molen Het Anker aan de Herengracht werd in 1880 eigendom van Christian Frederick Anton Pfeiffer, inderdaad de betovergrootvader van Christian.

Sheet2Anker
Brand in oude pakhuizen van Het Anker, 1948.