Ons verhaal

Anker Weesp is in 2016 geboren uit de droom om weer jenever in Weesp te stoken. Molenaar Christian Pfeiffer kwam in 2014  in het Weesper gemeentearchief een jeneverrecept uit 1630 tegen en besloot dit na te gaan maken. Na maanden van experimenteren in de keuken bleek het recept te werken en het was echtgenote Silvia Pfeiffer die Christian aanspoorde om de jenever op grote schaal te gaan produceren. Samen delen ze de ideologie van ambachtelijk, kleinschalig en lokaal werken.

Anker Weesp is sinds de oprichting een begrip geworden in Weesp en omstreken. In 2017 en 2018 zijn de Weespermoppenlikeur en Weesp Gin aan het assortiment toegevoegd en daarmee is Anker Weesp inmiddels méér dan alleen een traditionele jeneverstokerij. In 2020 opent Anker Weesp een kleinschalige stokerij in de Laurentiuskerk in Weesp en daarmee komt het ambacht van jeneverstoken na meer dan 100 jaar terug in Weesp. 

Christian en Silvia Pfeiffer op de stelling van molen De Vriendschap in Weesp. Foto: Brian Elings

Verantwoording
Anker Weesp probeert zoveel als mogelijk kleinschalig, ambachtelijk en lokaal te werken. Dat betekent dat we de voorkeur geven aan ingrediënten die uit de buurt komen. Dat betekent dat we werken met methoden die in onbruik zijn geraakt, maar die wel een ambacht vertegenwoordigen. En dat betekent dat we van onze dranken steeds een kleine hoeveelheid maken om de kwaliteit te garanderen. Dat betekent ook dat Anker Weesp nog niet volledig biologisch kan werken, al willen we dat in de toekomst graag. Op dit moment geven we bijvoorbeeld voorkeur aan lokaal, en eerlijk verbouwd, graan uit de buurt dat weliswaar zonder bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd, maar waarvan de boer zich vanwege de kosten geen biologisch certificaat kan veroorloven. 

Bovendien investeert Anker Weesp een groot deel van de winst terug in de Weesper samenleving. We hebben onszelf als doel gesteld om maatschappelijke initiatieven waar het kan te helpen. Anker Weesp is onder meer bedrijfssponsor van Museum Weesp en sponsort op regelmatige basis activiteiten in het Weesper theater City of Wesopa. 

De Anker Weesp fles

De dop
Flessen van Anker Weesp zijn dichtgemaakt met een speciale mix van zegellak, kleurpigment en bijenwas. Een 17de-eeuwse methode. Zo hoeven we geen plastic te gebruiken.

Het etiket
De flessen zijn voorzien van handgedrukte etiketten van Rutger Peats van de Letterplek: een ambachtelijke drukkerij die oude drukpersen aan de praat houdt.

Duurzame distributie
Anker Weesp distribueert bijna alles per fiets. Lukt dat niet, dan nemen we de trein. Of we zorgen dat onze flessen bij een andere levering worden meegeleverd. Zo proberen we zo duurzaam als mogelijk te distribueren.