Anker en Weesp: een oude combinatie

De naam Anker is al eeuwen aan Weesp verbonden. We weten dat er in de 17e eeuw in de stad een bierbrouwerij met de naam Anker voorkomt. In de 18e eeuw is er een jeneverstokerij Anker. Waarschijnlijk hetzelfde ‘bedrijf’. 

Op zich is dat uitzonderlijk. Merknamen zoals we die nu kennen komen dan nog niet zo veel voor. Van een paar brouwerijen zijn wel wat namen bekend (‘Dry Starre’), maar het Anker is de enige 18e eeuwse jeneverstokerij waarvan wij de naam kennen.

Het Anker blijft een sterk Weesper merk. Laat 18e eeuw blijft de naam opduiken. Er wordt zelfs een molen ’t Anker vernoemd naar de jeneverstokerij . Een molen aan de Vecht die mout voor de jeneverproductie maalt (later zou de naam overgaan naar een molen aan de Herengracht, verderop in Weesp). 

In die 18e eeuw groeit het Anker uit tot het grootste jenevermerk van de stad. Er komt ook een export op gang. Laat 18e eeuwse jeneverkruiken met een anker daarop worden op verschillende plaatsen in de wereld gevonden, en dan met name in de Caribische Zee.

Het Anker en de Vergulde Snoeck zijn halverwege de 19e eeuw de laatste grote jeneverstokerijen in Weesp. Aan de Achtergracht staat in die tijd de grote branderij Het Anker (later bekend als de melkfabriek Neerlandia). En ook aan Achter ’t Vosje wordt jenever voor het merk gemaakt. Het doek valt rond 1880: het Anker gaat failliet.

Toch verdwijnt de naam niet uit Weesp. Molen ’t Anker blijft tot 1913 in Weesp staan en wordt daarna na Oldenzaal verplaatst. In de resterende onderkant van de molen wordt tot in de jaren negentig van de 20e eeuw een veevoederbedrijfje onder de naam Het Anker.

Als er in 2016 weer nieuw leven in de Weesper jeneverindustrie moet worden ingeblazen dan kiezen Christian en Silvia er voor om daarvoor weer het Anker te gebruiken. Alleen is die naam al vastgelegd. Als alternatief wordt daarom Anker Weesp gekozen.

Als logo komt ook weer het Anker terug, geflankeerd door de blauwe banen van het Weesper stadswapen. Op de flessen staat het anker een klein beetje schuin, net zoals op de jeneverkruiken vroeger. 

Een 18e eeuwse jeneverkruik van Het Anker
De grote jeneverbranderij van Het Anker stond tot eind 20e eeuw aan de Achtergracht. De branderij werd later melkfabriek Neerlandia.
Molen 't Anker aan de Herengracht in Weesp. Afgebroken in 1913.