Weesper jenever

De geschiedenis
In het archief van Weesp bevindt zich een bijzonder receptenboekje (circa 1630) met daarin aanwijzingen hoe de beste Weesper jenever gestookt moet worden.

Het stoken van sterke drank bracht destijds nogal wat stank met zich mee, vandaar dat in de zeventiende eeuw het Amsterdamse stadsbestuur besloot deze stokerijen uit de binnenstad te weren. Veel van deze bedrijven weken vervolgens uit naar het nabijgelegen Weesp, dat hierdoor een ware jeneverstad werd. Uit deze periode is ook het boekje in het Weesper archief afkomstig. 

Molenaar Christian Pfeiffer haalde het recept in 2014 uit het archief en wist het, na heel veel pogingen, in 2015 na te maken. Volgens de oude methode. Een methode die in onbruik is geraakt. Daarbij worden uitsluitend de beste ingrediënten gebruikt op basis van graan en ook nog zoveel mogelijk uit Weesp. Een deel komt van molen De Vriendschap waar Christian zelf de molenaar is. En zo werd een droom geboren: het terugbrengen van de jenever naar Weesp.

 

Het receptenboek uit 1630

Anker Weesp jenever
Gemaakt met een Weesper molen, volgens een teruggevonden Weesper recept uit 1630 met de mooiste ingrediënten die er op de markt zijn, is dit het neusje van de zalm. Geheel volgens de oude ambachtelijke productiemethode. Een exclusieve jenever in gelimiteerde oplages, voor wie van een goede drank houdt.

Kenners noemen de smaak ‘rond, overweldigend en zacht’ en proeven een ‘warme zoettoon met een vleugje fruit.’ Of: ‘het is meer een whisky dan een jenever.’ Dit is een bijzondere jenever dus, die daarmee ook duurder is dan de concurrenten. Dat komt door het gebruik van de beste Nederlandse granen als ingrediënt, de tijdrovende productie, het hoge alcoholgehalte (accijns), de bijzondere etiketten en het vele handwerk dat daarbij komt kijken. In tegenstelling tot de gebruikelijke fabrieksprocessen waarbij industriële alcohol met essences wordt gemengd en als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, stoken we helemaal ambachtelijk. Daarom hebben we een kleine productie.

Anker Weesp jenever is dus niet ‘versneden’ met andere (industriële) alcohol. Dat is tegen onze principes. Dit is 100 procent moutwijn, gewonnen uit het graanbeslag.

De jenever is exclusief en alleen te verkrijgen via een select aantal afnemers. De bekendste is Slijterij Overmars aan het Binnenveer in Weesp. Een fles is 40,2 procent vol, de inhoud is 500 ml en kost 24,95 euro.

Een jenever is geen jenever. 

Helaas is de jenever zoals we die nu kennen ver afgedwaald van het origineel; ten prooi gevallen aan de zoektocht naar goedkoop. Om te begrijpen wat er is misgegaan moeten we terug naar de basis, naar de 17de-eeuw. De hoogtijdagen van jenever. Toen werd jenever gemaakt van een stookbier van granen: altijd van gerst en meestal aangevuld met rogge, tarwe en boekweit. Die granen worden gebrouwen tot een bier zonder hop. Dat bier wordt vervolgens gedestilleerd, tot wel drie keer toe, tot een halffabrikaat: moutwijn. Dat gebeurde altijd in een vaste hoeveelheid, bijvoorbeeld 1000 liter. Vervolgens wordt die moutwijn met kruiden nog een keer op een destilleerkolom gestookt tot het uiteindelijke product: jenever.

Maar wat is jenever nu dan? Bijna alle jenevers die bij de slijter wordt verkocht zijn op de een of andere manier ten prooi gevallen aan industrialisatie. Het begon allemaal met de uitvinding van de ‘continu–destillatie’ in de 19de-eeuw. Daarbij wordt een onbeperkte hoeveelheid stookbier gedestilleerd en gaat het proces continu door. Ook kwam men tot de conclusie dat graan een wel erg dure basis voor alcohol is. Suiker bleek een veel goedkoper alternatief. En zo kennen we tegenwoordig een aantal typen jenever:

Jonge jenever
Bestaat uit alcohol op basis van suiker. Mag maximaal 15 procent moutwijn (dus op basis van graan) bevatten en bevat maximaal 10 gram suiker per liter

Oude jenever
Moet minimaal 15 procent moutwijn bevatten. Maar let op: de rest is dus op basis van suiker! En heeft dus niks meer met de oude productiemethode te maken.

Graanjenever
Een jenever gemaakt van graanalcohol. Dat klinkt leuk, maar dat is anders dan moutwijn. Want die graanalcohol kan dus gemaakt zijn volgens de continu–destillatie methode en is daardoor sterk afwijkend van de oude methode.

Korenwijn
Moet minimaal 51 procent moutwijn bevatten. We beginnen ergens te komen. Maar ook hier geldt: dat is dus 49 procent alcohol op basis van graanalcohol. Er mag ook suiker worden toegevoegd. 

Weesper Anker Jenever
Gemaakt volgens de oude methode bestaat Weesper Anker Jenever gewoon uit 100 procent moutwijn. Zoals het hoort. Er komt geen suiker aan te pas, en dat houden we graag ook zo