Ons verhaal

Anker Weesp is in 2016 geboren uit de droom om weer jenever in Weesp te stoken. Molenaar Christian Pfeiffer kwam in 2014  in het Weesper gemeentearchief een jeneverrecept uit 1630 tegen en besloot dit na te gaan maken. Na maanden van experimenteren in de keuken bleek het recept te werken en het was echtgenote Silvia Zieltjens die Christian aanspoorde om de jenever op grote schaal te gaan produceren. Samen delen ze de ideologie van ambachtelijk, kleinschalig en lokaal werken.

Anker Weesp is sinds de oprichting een begrip geworden in Weesp en omstreken. In 2017 en 2018 zijn de Weespermoppenlikeur en Weesp Gin aan het assortiment toegevoegd en daarmee is Anker Weesp inmiddels méér dan alleen een traditionele jeneverstokerij. In 2020 heeft Anker Weesp een kleinschalige stokerij in de Laurentiuskerk in Weesp geopend en daarmee is het ambacht van jeneverstoken na meer dan 100 jaar terug in Weesp. 

Het vaste assortiment bestaat ondertussen uit de Weesper jenever, Weesp Gin en Weespermoppenlikeur. Daarnaast maakt Anker Weesp met regelmaat speciale dranken, zoals Oranjebitter in de lente en Wispe Gin van restanten Wispe Bier. 

Christian Pfeiffer en Silvia Zieltjens, de drijvende krachten achter Anker Weesp. Foto: Anne van Gelder

Verantwoording
Anker Weesp probeert zoveel als mogelijk kleinschalig, ambachtelijk en lokaal te werken. Dat betekent dat we de voorkeur geven aan ingrediënten die uit de buurt komen. Dat betekent dat we werken met methoden die in onbruik zijn geraakt, maar die wel een ambacht vertegenwoordigen. En dat betekent dat we van onze dranken steeds een kleine hoeveelheid maken om de kwaliteit te garanderen. Dat betekent ook dat Anker Weesp nog niet volledig biologisch kan werken, al willen we dat in de toekomst graag. Op dit moment geven we bijvoorbeeld voorkeur aan lokaal, en eerlijk verbouwd, graan uit de buurt dat weliswaar zonder bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd, maar waarvan de boer zich vanwege de kosten geen biologisch certificaat kan veroorloven. 

Bovendien investeert Anker Weesp een deel van de winst terug in de Weesper samenleving. We hebben onszelf als doel gesteld om maatschappelijke initiatieven waar het kan te helpen. Anker Weesp is onder meer bedrijfssponsor van Museum Weesp en sponsort op regelmatige basis activiteiten in het Weesper theater City of Wesopa. 

Duurzame distributie

Anker Weesp distribueert bijna alles per fiets. Lukt dat niet, dan nemen we de trein. Of we zorgen dat onze flessen bij een andere levering worden meegeleverd. Zo proberen we zo duurzaam als mogelijk te distribueren.